Σφάλμα
  • Σφάλμα κατά τη φόρτωση των δεδομένων ροής

Μην το πετάτε, επισκευάζεται

ΜΑΡΤΙΝ ΠΟΣΤΜΑ

[Πρόσωπα] Μην το πετάτε, επισκευάζεται

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Martin Postma

Είναι η στάση του ακραιφνούς καταναλωτή: γιατί να δυσκολεύομαι με επισκευές; Οταν κάτι χαλάει, το πετάω και αγοράζω άλλο. Ετσι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι ξέρουν πλέον πώς να επισκευάζουν αντικείμενα που έχουν χαλάσει ή έχουν πάθει κάποια ζημιά - από ρούχα μέχρι οικιακές συσκευές. Δεν έχουν τις γνώσεις για να το κάνουν, η επισκευή είναι υπερβολικά ακριβή σε σχέση με την τιμή του αντικειμένου αν αγοραστεί καινούργιο ή, το χειρότερο, δεν θέλουν καν να μπουν στον κόπο της επισκευής. Το πρόγραμμα «Repair Café» (καφέ-επισκευαστήρια) της 41χρονης Ολλανδέζας Μαρτίν Πόστμα φιλοδοξεί να βάλει ένα τέλος στην κατάσταση αυτή πείθοντας τους καταναλωτές να αλλάξουν συμπεριφορά και να επισκευάζουν τα χαλασμένα αντικείμενα που τους ανήκουν.

Η Μαρτίν Πόστμα θέλησε να μάθει στους Ολλανδούς να πάψουν να πετάνε πράγματα στα σκουπίδια και να επιστρέψουν στο κατσαβίδι, στην κλωστή και στη βελόνα. Τον Οκτώβριο του 2009 ίδρυσε στο Αμστερνταμ το πρώτο Repair Café - ένα εργαστήριο όπου εθελοντές τεχνίτες (μηχανικοί, ράφτες, ηλεκτρονικοί, ξυλουργοί) προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες χαρίζοντας μια δεύτερη ζωή σε χαλασμένες μηχανές εσπρέσο, πουλόβερ φαγωμένα από σκόρο, κουτσά τραπέζια. Η επιτυχία ήταν τέτοια ώστε από την επόμενη χρονιά άρχισε να οικοδομεί την «αυτοκρατορία» της. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ολλανδία 20 τέτοια καφέ-επισκευαστήρια που πάνε κόντρα στην τάση των Ολλανδών να πετάνε πράγματα, ακόμη κι όταν είναι απλώς λίγο φθαρμένα. Διότι η επισκευή είναι μια τεχνογνωσία που χάνεται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με την παραμικρή βλάβη. «Δεν είναι φυσιολογικό να πετάξω μια καφετιέρα μόνο και μόνο επειδή υπάρχει πρόβλημα με τα άλατα, αλλά δεν θα πληρώσω και την επισκευή 80 ευρώ», λένε πολλοί.

Στα «Repair Café» μπορεί κανείς να επισκευάσει ό,τι θέλει δωρεάν. Εκτός από την εθελοντική προσφορά των επισκευαστών, το Ιδρυμα Repair Café της Πόστμα έχει μια επιδότηση 125.000 ευρώ που του χορήγησε για τρία χρόνια το ολλανδικό υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού το πρόγραμμα ωφελεί όχι μόνο το πορτοφόλι των καταναλωτών, αλλά και το περιβάλλον. Συχνά έρχεται κόσμος για να επισκευάσει συσκευές που δεν είναι καν χαλασμένες, «ένα σεσουάρ που το μόνο πρόβλημά του είναι πως έπιασε λίγη σκόνη, μια συσκευή CD που ο φακός της είναι βρόμικος», λέει η Πόστμα. Μαζί με μερικούς επισκευαστές, επισκέπτεται με ένα βαν τις ενδιαφερόμενες κοινότητες και οργανώνει τα Repair Café με βάση τις ανάγκες καθεμιάς ξεχωριστά. Με τον ρυθμό που αναπτύσσονται τα εργαστήρια αυτά, σύντομα θα υπάρχει ένα σε κάθε πόλη της Ολλανδίας. Διότι, πέρα από τη συναισθηματική αξία που έχουν μερικά αντικείμενα για τους κατόχους τους, το οικονομικό και περιβαλλοντικό βάρος που δημιουργεί η υπερκατανάλωση είναι πλέον υπερβολικά μεγάλο για να συνεχιστούν οι συμπεριφορές σπατάλης.


Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4746707

Βρίσκεστε εδώ: Home Άρθρα Μην το πετάτε, επισκευάζεται

Κοινωνική δικτύωση, ενημέρωση και πραγματικές προσφορές με την εκπτωτική κάρτα μέλους! Εγγραφή Τώρα!

sex tubetube kitty